nazad

Blog

Film

Pitate li se ikada – da je život film, kakvu biste ulogu imali?

Sad će neki dušebrižnik selfcare knjiga 21. stoljeća izjaviti “pa svi smo mi glavna uloga u vlastitom životu, šta ti briješ?”. WRONG, dude.

Više razmišljam u smislu: jeste li ona osoba za kojom netko trči na aerodrom ili ste više onaj sporedni lik koji navija za glavne protagoniste (koji su baš shvatili da su jedno za drugo 5 minuta prije leta)?

Naravno da je ovo metafora. Ali razmislite. 

Mislim, ako bi itko trčao za mnom na aerodromu, to bi vjerojatno biti granični policajac ili zaštitar. I to bi trčali za mnom da kažu da mi je na security checku ispao vibrator iz torbe.

Sigurno sam ona sporedna ženska uloga na koju netko prolije pivo dok se žnjara na koncertu.

Još sigurnije sam onaj statist kojeg zamole da se pomakne u stranu tako da mogu buljiti u ljubav svog života.

Sve mi se to dogodilo for real. Osim vibratora, ali i to je neizbježno. 

Otkako znam za sebe svi mi prognoziraju da ću kada odrastem biti glumica, pjevačica ili Tuđmanova tajnica. Odrasla jesam, a sve karijerne putanje su otpale još prije nego što smo ušli u novi milenij.

Deep down sam se još dvijeineke nadala da ću postati glumica, ali i taj san je otplovio vrlo brzo – a bilo je prekasno da se prijavim na mjesto tajnice u HDZ-u.

Prognozirali su mi vrlo prospektivnu budućnost.

Ako išta, u filmskome smislu, ja sam Bridget Jones. Brata mi, jesam. Vjerojatno bi policajci trčali za mnom jer mi je zgodan tip na putovanju u Indiji poklonio kipić nekog božanstva, da bi ispao pun droge. To bi se meni dogodilo, da.

Jednom su mi rekli da sam ista Mister Bean. Još uvijek važem je li to uvreda ili kompliment – ovisi jesam li u PMS-u kada se toga sjetim ili ne.

Jednom su me pitali bavim li se komedijom. Šalim se, nisu. Trebali bi.

Jednom mi je prišao stranac na ulici i rekao da izgledam kao da sam ispala iz filma Marlona Branda. Nisam mu imala srca reći da je Brando glumac, a ne redatelj – ali shvatila sam što je mislio s time. Imala sam kožnu jaknu i nadrkanu facu – sličnost je bila nepobitna.

Možda nisam glavna uloga romantičnog filma jer izgovaram prepotentne rečenice kao što je ova iznad. 

Svakako, dosta mi je. Uzimam agenta i ganjam glavnu ulogu u vlastitom romantičnom filmu. Ako će itko trčati za mnom na aerodromu to će biti ljubav mog života koji će mi donijeti vibrator i pitati me jesam li ponijela još koji. Do tad idem baciti sve Bridget Jones gaće koje posjedujem u ladici s donjim rubljem – vrijeme je da otpišem tu ulogu.